Logo 508th Parachute Infantry Regiment.Begin 1944 tellen de Verenigde Staten 5 luchtlandingsdivisies. Het 82ste en 101ste bereiding zich in Engeland voor op de invasie van het vaste land. De 11de vecht in het Verre-Oosten. De 13de en 17de divisie zijn bezig hun trainingscyclus aan af te ronden in de Verenigde Staten.

In totaal zal het minder dan drie jaar geduurd hebben om deze krachtige aanvalsmacht te vormen, uit te rusten en te trainen. Het 508ste Regiment was een eenheid die tot de 82nd Abn Div behoorde. Dit is hun verhaal.....

Het 508ste Parachute Infantry Regiment zou normaal gevormd worden op 20 oktober 1942, maar Majoor Roy Lindquist had reeds van voor die datum para's gerekruteerd uit het 26ste Infanteriebataljon van het 502de parachutisten regiment. Zij zouden de voorhoede vormen van wat het 508st PIR zou worden en waren gelegen in Kamp Blanding in de "sunshine state" Florida. Majoor Lindquist zou vlug bevorderd worden tot Luitenant-kolonel.

Tijdens deze dagen van eind oktober en begin november 1942, kwamen er niet minder dan 4500 vrijwilligers zich aanmelden als kandidaat parachutist. Het was de taak van het kader om hieruit 2300 manschappen te selecteren. Vanaf het ogenblik dat het regiment zijn effectieven had, leefden de manschappen nog enkel om de zware para opleiding te kunnen aanvatten. Op 3 februari 1943 zou het eerste bataljon vertrekken om aan de training te beginnen.

Kolonel Lindquist, comd van het 508ste PIR.Toen de recruten van Blanding in Fort Benning toekwamen ontwaarden zij de 80 meter hoge trainingstoren die uit de mist opdook. Na twee weken van voorbereidende oefeningen, brak dan uiteindelijk de lang verwachtte dag aan van de eigenlijke para opleiding. Korte tijd later zou men de eerste "silver wings" zien op de uniformen van de nieuwbakken para's. LtKol Lindquist wordt bevorderd tot "full bird" Kolonel.

Daarna volgt de terugkeer naar Benning, waar het regiment een tijdje verblijft, maar vertrekt echter vrij vlug naar Kamp Mackall, waar het tijdens oefeningen tegen eenheden van het 101ste een schitterend resultaat behaald. Deze oefeningen zijn inderdaad een groot succes voor de manschappen van het 508th PIR. Daarna volgen intensieve trainingsperiodes waar de para's speciale gevechtstechnieken aanleren, om te kunnen opereren in kleine groepjes met het doel de vijand zoveel mogelijk schade toe te brengen. De manschappen waren aan het einde van deze training uitgeput, maar fier over wat ze bereikt hadden.

Juni en juli 1943 is een periode van tactische oefeningen waar eens te meer het uiterste van de mannen wordt gevergd. En daarna krijgt Kolonel Lindquist het bevel om het regiment klaar te maken voor een "overzeese" opdracht. Op 27 december 1943 verlaat het regiment de Amerikaanse bodem om tijdelijk gestationeerd te worden in Noord-Ierland. Na twee maanden conditionering wordt het 508ste regiment toegewezen aan de 82nd Abn Div, en worden gestationeerd in Nottingham, Engeland.

Een C-47 "Skytrain" of DC-3 Dakota, gebruikt voor transport van de para's.Op 4 juni 1944 is het bataljon klaar om te springen in Normandië, maar hun vertrek wordt met een dag uitgesteld, wegens het slechte weer. Op 5 juni 1944 is het dan zover: de drie bataljons van het 508ste PIR schepen in, in hun respectievelijke vliegtuigen, C-47 Dakota's van de Amerikaanse Luchtmacht. Het is dan 2230Hr. Voor deze mannen is het hun eerste operationele sprong in oorlogsgebied.

De vlucht tussen Engeland en Normandië is snel, maar verwarrend. De geschiedenis van deze para's in Normandië is een aaneenschakeling van geïsoleerde gevechten met maar één objectief: de Duitse versterkingen verhinderen om op te rukken naar de ontschepingsstranden. Zij zullen dit dan ook doen tussen 6 en 11 juni 1944. De eenheid ontvangt hiervoor de "Presidential Citation", voor hun operaties op D-Day en D-Day plus one.

Het 508ste PIR, deel van de 82nd Abn Div wordt op 13 juli 1944 teruggeroepen naar Engeland. Voor hen is Normandië gedaan, al hebben ze dag na dag gevochten met een hardnekkigheid en een doorzettingsvermogen dat het hen de naam "Red Devils" oplevert. Zij vochten in Picauville, in de Merderet sector en sommigen slechts op 9 km van Cherbourg.

Het 508ste PIR zal zich verdienstelijk maken tijdens volgende opdrachten:

  • Hill 30
  • Beuzeville-la-Bastille
  • Hill 131
  • Hill 95
  • Operatie Market-Garden
  • De slag om de Ardennen
  • Frankfurt - Duitsland

Het regiment zal onderscheiden worden met eervolle vermeldingen door de Franse, Belgische en Nederlandse regeringen. Na het einde van de oorlog wordt het regiment naar Amerika teruggeroepen en de manschappen nemen pijnlijk afscheid om naar het burgerleven terug te keren. Maar zij verenigen zich in de:

508th Parachute Infantry Regiment Association

Een vereniging die momenteel nog steeds actief is, en leden herenigd die in dit prestigieuze regiment gediend hebben. Jaarlijks hebben zij ook een bijeenkomst, ergens in de Verenigde Staten.


Een lid van een re-enacting groep, 508 PIR, 82nd Abn Div.

Een "pathfinder" van het 508th PIR, 82nd Abn Div.

Sgt Morgan van het 508th PIR voor een buitgemaakte swastika vlag.

Leden van het 508th PIR met een buitgemaakte swastika vlag.

Free counter and web stats  

Copyright © JP Van Doorselaer 2009 | Alle rechten voorbehouden | Design: Athena Webdesign | Best bekijken met IE7 in 1024x768 | Contact