GAVIN, James MauriceGAVIN, James Maurice
° 22 maart 1907 in New-York City
† 23 februari 1990 in Baltimore
Leeftijd: 82

Gavin was de jongste Generaal in het Amerikaanse leger van de tweede wereldoorlog. Een opmerkelijk man, in vele opzichten en die ik persoonlijk gekend heb. Een man die liever met zijn mannen op operatie sprong, dan aan de zijlijn toe te kijken. Hij brengt het tot Ambassadeur voor de USA in Frankrijk. Auteur van verschillende boeken over "Airborne warfare". Kreeg van zijn mannen de nickname "Jumpin' Jim" mee. Soms spreekt men over Gavin als "The Jumping General". De jongste Generaal-majoor die een Divisie beval. Hij droeg steeds zijn M1 Garand geweer. Hij had een beetje een afkeer van de Colt .45 ACP, die traditioneel door officieren werd gedragen. Hij nam actief deel aan de operaties Husky, Overlord en Market-Garden, en speelde ook enige rol in bezet Duitsland.

James Gavin werd eigenlijk geboren als James Nally Ryan, en diende in het Amerikaans leger van 1924 tot 1958. Hij is de Commandant geweest van volgende eenheden:

  • 505th Parachute Infantry Regiment, (PIR)
  • 82nd Airborne Division

Hij kreeg twee maal het Distinguished Service Cross, de Distinguished Service Medal, de Silver Star, het Purple Heart, en het Distinguished Service Order, (UK), deze laatste onderscheiding uit handen van Fieldmarshall Montgomery. James Gavin huwde in juli 1948 met Jean Emert Duncan, en het paar bleef 42 jaar gehuwd. James adopteerde de dochter van Jean, uit haar eerste huwelijk, en samen hadden ze nog drie dochters: Patricia, Marjorie Aileen en Chloe.

James bracht de zomers door in Osterville, Massachusetts. In Osterville zijn er ook twee memorials als eer aan de Generaal, die James geweest is. James Gavin ligt begraven op het kerkhof Old Chapel te West Point, NY.


Luitenant-generaal James Gavin, zoals ik hem gekend heb.

Free counter and web stats  

Copyright © JP Van Doorselaer 2009 | Alle rechten voorbehouden | Design: Athena Webdesign | Best bekijken met IE7 in 1024x768 | Contact