Luitenant-kolonel Ben VandervoortVANDERVOORT, Benjamin Hayes
° 3 maart 1917 te Gasport, New-York
† 22 november 1990 te Hilton Head Island, South-Carolina
Leeftijd : 73 jaar

Benjamin Vandervoort, nickname "Van" of "Vandy", was een Amerikaans militair die het tijdens de tweede wereldoorlog tot Luitenant-kolonel bracht. Na een periode als luitenant in de infanterie, werd hij beroepssoldaat van 1940 tot en met 1946. In 1944 was hij de comd van het 2nd Battalion, 505th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division.

Hij was nauwelijks 27 jaar toen hij als LtKol samen met zijn eenheid boven Sainte-Mère-Eglise geparachutuurd werd in de nacht van 5 op 6 juni 1944. Vandy brak zijn enkel tijdens deze sprong en zou met een gebroken voet toch nog 40 dagen verder vechten aan het hoofd van zijn Bataljon. Hij werd voor zijn moed en uitzonderlijke leiderscapaciteiten tot twee maal toe vereerd met het Distinguished Service Cross. In Sicilië was hij de officier operaties van LtGen James Gavin. Vandy kwam in het 82ste terecht na een dienst als Luitenant in de infanterie. Hij vervoegde de pas gevormde paratroepen in de zomer van 1940. Hij vervoegde het 505th Parachute Infantry Regiment bij zijn oprichting, en zou er de ganse oorlog dienen, in verschillende functies, tot hij er uiteindelijk de commandant van werd. Op 2 juni 1944, vier dagen voor de landingen in Normandië werd hij tot LtKol bevorderd.

Tijdens de campagnes in Normandië en in Operatie Market-Garden, (Holland), sprong hij in het oog van Generaal Matthew Ridgway die over hem zei dat hij "een van de moedigste en hardste commandanten was die hij ooit had gekend". In Goronne werd hij door schrapnel gewond, en kon hij niet deelnemen aan de achtervolging en vernietiging van het Duitse leger in Duitsland. In 1946 nam hij zijn pensioen bij het Amerikaanse leger, (hij was toen nauwelijks 29 jaar), om voor de CIA te gaan werken. Vandervoort werd in de film The Longest Day gespeeld door John Wayne, die niet minder dan 27 jaar ouder was op het ogenblik van de operaties in Normandië. Charlton Heston aasde op de rol, maar Wayne kaapte die voor zijn neus weg.

Ben Vandervoort was gehuwd met Nedra en had een zoon en een dochter. Hij stierf op 22 november 1990 aan de gevolgen van een zware val.


LtKol Vandervoort, in Ste-Mère-Eglise, kort na de landing, hij heeft een krik en strompelt door een gebroken enkel, waarmee hij 40 dagen lang zal vechten.

Free counter and web stats  

Copyright © JP Van Doorselaer 2009 | Alle rechten voorbehouden | Design: Athena Webdesign | Best bekijken met IE7 in 1024x768 | Contact