BRADLEY, Omar Nelson
° 12 februari 1893 te Clark, Missouri
† 8 april 1981 te New-York City, NY
Leeftijd: 88 jaar

Omar Bradley heeft maar een kleine rol gespeeld in de geschiedenis van de 82nd Airborne Division, maar vermits hij de divisie heeft bevolen, én het feit dat hij de enige 5-sterren Generaal is, in het rijtje, vond ik dat hij hier niet mocht ontbreken.

Omar Bradley was commandant van de infanterieschool in Fort Benning, toen de tweede wereldoorlog uitbrak. Hij voerde het bevel over de 82nd Airborne Division, (een commando dat hij zou overgeven aan Matthew Ridgway), en de 83rd Infantry Division. In 1943 kreeg hij het opperbevel van het Amerikaanse II Legerkorps. In Noord-Afrika veroverden zijn troepen de Tunesische stad Bizerte, waardoor Duitsers én Italianen tot overgave werden gedwongen in Tunesië. Ook speelde Bradley een belangrijke rol bij de geslaagde landing op Sicilië in 1943. In het begin was hij ondergeschikt aan Generaal George C. Patton, maar wanneer deze een soldaat slaagt en op hierdoor op non-actief wordt gezet, wordt Bradley, Patton's meerdere.

In de herfst van 1943 werd Brradley benoemd tot opperbevelhebber van het Amerikaanse 1ste Legerkorps. In deze functie was Bradley betrokken bij de voorbereidingen en landingen in Normandië. Na het succes van Normandië kreeg Bradley het commando over de Amerikaanse 12de Legergroep. Onder zijn leiding werden Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland veroverd. Het was de 12de Legergroep die als eerste in 1945 bij de Elbe contact maakte met de Russen.

Na de 2de wereldoorlog werd Bradley verantwoordelijk voor de militaire dienst, belast met de pensioenbetalingen van de veteranen. Hij moderniseerde deze organisatie grondig. In februari 1948 volgde Bradley, Eisenhower op als Stafchef. Hij was in deze functie betrokken bij de opzet van de NATO. In 1950 werd hij bevorderd tot 5-sterren Generaal. En in 1953 ging hij met pensioen na 38 dienstjaren.

Op 1 december 1965 overleed Bradley's vrouw Mary aan Leucemie. Hij leert Kitty Buhler kennen en zij huwen op 12 september 1966, en zullen gehuwd blijven tot aan de dood van Bradley in 1981. Bradley werd met militaire eer begraven en rust op de nationale begraafplaats Arlington.


Generaal van het leger Omar BRADLEY.

Free counter and web stats  

Copyright © JP Van Doorselaer 2009 | Alle rechten voorbehouden | Design: Athena Webdesign | Best bekijken met IE7 in 1024x768 | Contact