Sergeant Alvin YORKYORK, Alvin Cullum
° 13 december 1887, te Pall Mall, Tennessee
† 2 september 1964, te Nashville, Tennessee
Leeftijd: 76 jaar

Alvin York diende in de G Compagnie van het 328ste Infanterie Regiment, 82ste Infanterie Divisie. In de eerste wereldoorlog waren er nog geen para's en het 82ste was een gewone infanterie divisie, die pas tijdens de tweede wereldoorlog een para divisie zou worden. York was een gewetensbezwaarde, maar zijn Compagnie Comd en zijn Bataljons Comd wisten York te overtuigen van het gerechtvaardigd zijn van een oorlog.

Tijdens een opdracht in Decauville op 8 oktober 1918, waarbij York infiltreerde achter de Duitse linies, kon York de machinegeweren vernietigen die zijn vrienden bestookten. Zes Amerikanen waren reeds gesneuveld en door het verlies van deze manschappen kwam York in het bevel over de zeven overgebleven soldaten. Een aantal gevangen genomen Duitsers werden door zijn maten bewaakt, terwijl York de machinegeweren uitschakelde. Een Duitse Luitenant, Paul Jürgen Vollmer trachte York te vermoorden, maar hij kon York zelfs nog niet eens kwetsen. Daarop gaf hij zich over aan York, en na het einde van de hostiliteiten had York en zijn zeven manschappen niet minder dan 132 Duitsers gevangen genomen, en de machinegeweren waren allen uitgeschakeld, (32 in totaal).

York ontvangt de Medal of Honor, en van Frankrijk "La Légion d'honneur". Op 7 juni 1919 huwt hij met Gracie Williams en samen hebben ze zeven kinderen, vijf jongens en twee meisjes. York richt het Alvin C. York Agriculture Institute op, een privé-school in Jamestown, Tennessee.

Tijdens de tweede wereldoorlog word York Kolonel en Comd van het 7de Infanterie Regiment van de Tennessee State Guard. Het verhaal van York wordt verfilmd in 1941 met Gary Cooper in de rol van York. Met deze rol won Gary Cooper de Academy Award voor beste acteur. Alvin York sterft op 2 september 1964, 76 jaar oud, en ligt begraven op het Wolf River Cemetary, te Pall Mall, Tennessee, tevens de plaats waar hij werd geboren.


Alvin York.

Free counter and web stats  

Copyright © JP Van Doorselaer 2009 | Alle rechten voorbehouden | Design: Athena Webdesign | Best bekijken met IE7 in 1024x768 | Contact