Generaal Matthew RIDGWAY. RIDGWAY, Matthew Bunker
° 3 maart 1895 te Fort Monroe, Virginia
† 26 juli 1993 te Fox Chapel, Pennsylvania
Leeftijd: 98 jaar

De lange en presigieuse militaire carrière van Generaal Ridgway, (van 1917 tot en met 1955 = 38 jaar dienst), begon in 1917 toen hij benoemd werd als Onderluitenant. Hetzelfde jaar huwde hij met Julia Caroline Blount. Het paar had twee dochters, namelijk Constance en Shirley. Nochtans zou het paar in 1930 scheiden. We zien Generaal Ridgway opduiken in de "Airborne Forces" in augustus 1942.

Hij was geen gekwalificeerd parachutist en hierdoor noemden zijn manschappen hem een "leg", zij hadden ook weinig vertrouwen in hem, omdat zij niet bevolen wilden worden door een officier die geen springervaring had. Ridgway had het commando van de 82nd overgenomen van Generaal Omar Bradley, die het bevel overnam van de 28th Infantry Division. Ridgway slaagde er echter in om van de 82nd een slagvaardige divisie te maken. Uiteindelijk wist Ridgway zich te kwalificeren als parachutist.

De belangrijkste verwezenlijking die enorm veel para's het leven heeft gered, was het feit dat hij zich fel verzet heeft tegen het plan GIANT II, bij de invasie van Italië. Het 82ste zou moeten springen niet ver van Rome in het midden van twee Duitse divisies. De jongens zouden afgeslacht worden, en slechts enkele uren voor het aanvatten van de operatie, werd het plan afgevoerd, als zijnde "niet realistisch".

Bij de operaties in Normandië, sprong Ridgway samen met zijn mannen, en hij vocht gedurende 33 dagen zij aan zij met hen. Zij zouden op 14 juni 1944, Saint-Sauveur-le-Vicomte veroveren, na een verbeten strijd. Daarna werd Ridgway commandant van het XVIII Airborne Corps, en hij werd na de oorlog commandant van de UNO en US troepen in Korea. In december 1947 hertrouwde Ridgway voor de derde keer met "Penny" Long. Zij bleven gehuwd tot zijn dood en hadden één kind: Matthew Bunker Ridgway, Jr. Op 30 juni 1955 ging hij met pensioen, en overleed in 1993 op de leeftijd van 98 jaar.


Generaal Ridgway, hier in de Korea oorlog, als opperbevelhebber van de UNO en USA troepen.

Free counter and web stats  

Copyright © JP Van Doorselaer 2009 | Alle rechten voorbehouden | Design: Athena Webdesign | Best bekijken met IE7 in 1024x768 | Contact