Na het einde van de 1ste Wereldoorlog wordt de 82nd Infantry Division zowaar ontbonden. De divisie zou pas tijdens het begin van de 2de Wereldoorlog opnieuw opduiken en beroemdheden produceren zoals de namen die u hiernaast in de blauwe navigatiebalk zal tegenkomen. Namen die geschiedenis hebben geschreven, maar er zijn er meer, veel meer, geweest. Teveel om op te noemen eigenlijk. Persoonlijk heb ik er twee gekend: James Gavin en "Vandy" Vandervoort. Gekend is veel gezegd. Ik heb met beiden een uitvoerige correspondentie gevoerd over het 82ste en de slag bij Trois-Ponts. Voor mij was het een unieke gelegenheid om mijn Engels bij te schaven, en voor beide Officieren een gelegenheid om met kennis van zaken het "Airborne Warfare" uit de 2de Wereldoorlog uit te leggen.

James Gavin heeft mij twee boeken cadeau gedaan: 1) On to Berlin, Battles of an Airborne Commander 1943-1946, en 2) Airborne Warfare, een "handleiding" van hoe men luchtlandingstroepen moet gebruiken in na-oorlogse, (WO II), conflicten. Met weemoed denk ik terug naar die periode van begin jaren '80, toen ik bijna wekelijks een brief uit Osterville mocht ontvangen.

LtKol Vandy Vandervoort, comd van het 505 PIR, 82nd Airborne DivisionBenjamin "Vandy" Vandervoort heb ik minder goed gekend, maar hij heeft mij een verslag gestuurd over de slag bij Trois-Ponts om "U" tegen te zeggen. De rol van "Vandy" wordt in "De langste dag" gespeeld door John Wayne, meer dan 20 jaar ouder dan "Vandy". Charlton Heston aasde op de rol, maar Wayne's naam zal wel beter in de oren hebben geklonken van Darryl F. Zanuck. Maar we dwalen af, het is niet mijn bedoeling om over mezelf te praten, noch over een oorlogsfilm, al heb ik het gevoel dat deze paar lijnen de lezer wel zullen kunnen bekoren.

Luitenant William Ryder, eerste officiële parachutist van het Amerikaanse leger.26 juni 1940 wordt een turning point voor het Amerikaans leger. Die dag werd een nieuwe vorm van oorlogsvoering geboren. De para's of paratroopers. Mannen die met een parachute uit een vliegtuig springen om cruciale punten in te nemen en de weg voor te bereiden voor grondtroepen. Op die befaamde 26ste juni zou Luitenant William Ryder, officiëel, de eerste Amerikaanse parachutist worden. Hij sprong uit een C-33, (voorloper van de DC-3 Dakota), en werd alzo de eerste commandant van een parachutisten eenheid die de naam "First Airborne Test Platoon" zou meekrijgen. Dit alles gebeurde in Fort Benning, Georgia.

Het idee van een luchtlandingsmacht kwam van Brigade-generaal Billy Mitchell, een luchtvaartpionier. En nu spreek ik terug over de 1ste wereldoorlog. Maar deze nam een einde nog voor Mitchell zijn plan kon ten uitvoer brengen.

Tot in 1941 bleef het idee van luchtlandingstroepen erg vaag, maar toen de Duitsers Kreta met een luchtlandingsoperatie veroverden, kreeg Generaal George Marshall het idee om grootschalige luchtlandingsoperaties ook in de Amerikaanse oorlogsvoering in te voeren.

Generaal Omar Bradley, eerste comd van de 82nd Airborne DivisionVanaf de aanval op Pearl Harbor werd het licht op groen gezet voor drie para bataljons in de schoot van de 82ste divisie, die weer operationeel gemaakt werd en die een nieuwe naam kreeg: 82nd Airborne Division. Zij had 8.000 manschappen, nauwelijks de helft van een gewone divisie en sommige kaders werden afgedeeld om de 101st Airborne Division te vormen. Het is op 25 maart 1942 dat de 82ste opnieuw werd opgericht, als "airborne" divisie en onder commando werd geplaatst van Generaal-majoor Omar Bradley. De divisie was gestationeerd in Camp Claiborne in de staat Louisiana.

Op 15 augustus 1942 werd de 82nd Infantry Division officiëel de 82nd Airborne Division, en de eerste para divisie die operationeel kon ingezet worden. De All American divisie werd de All American Airborne Division, die vanaf april 1943 zou ingezet worden in Noord-Afrika, onder het commando van Generaal-majoor Matthew Ridgway. Nochtans zouden de echte luchtlandingsoperaties er komen in Sicilië en Salerno. In januari 1944 werd het 504th Parachute Infantry Regiment, (PIR), spottend "Devils in baggy pants" genoemd en dit naar een aantekening van een Duits officier die de para's zo in zijn dagboek vermeldde.

In november 1943 werd het 82ste uit Italië teruggetrokken, om zich in Engeland voor te bereiden op Ops Overlord, de bevrijding van het vasteland.


Para's van het 82ste klaar om te springen.

Het graf van Lt Ryder, eerste para, die het tot generaal zou brengen.

Omar Bradley die een decoratie uitreikt aan een para.

Free counter and web stats  

Copyright © JP Van Doorselaer 2009 | Alle rechten voorbehouden | Design: Athena Webdesign | Best bekijken met IE7 in 1024x768 | Contact