In 1943 ontscheept de jonge 82nd Airborne in Noord-Afrika en wordt onder bevel geplaatst van het Vijfde Leger van Generaal Mark Clark. De para's kwamen toe in Casablanca en vandaar ging het per trein naar Oujda en dan per vrachtwagen naar Kairouan. Op 26 mei 1943 heeft James Gavin een eerste onderhoud met Generaal George Patton onder wiens direct commando het "Regimental Combat Team" (*) zou worden geplaatst tijdens de ops in Sicilië en Italië.

(*) Regimental Combat Team:
504th Parachute Infantry Regiment
505th Parachute Infantry Regiment
325th Glider Infantry Regiment

Manschappen van het 82ste, die oefenen in Noord-Afrika, (kleurtekening).Veel aktie in Noord-Afrika is uit den boze. De para's worden vooral getraind om deel te nemen aan de komende aanvallen op Sicilië en Italië. Gavin reist heen en weer tussen de verschillende hoofdkwartieren van Clark, Patton en Terry Allen, deze laatste de commandant van de 1ste Infantry Division. Terry Allen zou bij de acties het Regimental Combat Team in zijn slagorde opnemen, maar Patton bleef de grote baas. Het viel op dat op het niveau Staf er een grote verstandhouding was, op Patton na, die de rol van "Prima Donna" steelde en alle aandacht naar hem wou trekken.

Generaal George C. Patton.Op een bepaalde dag, tijdens een vroege avondvergadering deed Patton zijn beroemdgeworden uitspraak: "Nu, ik wil dat jullie je herinneren dat er geen enkele bastaard de oorlog heeft gewonnen door voor zijn land te sterven. Hij won de oorlog omdat de andere bastaard voor zijn land is gestorven". Gavin was erg onder de indruk van deze uitspraak, maar zou tijdens de eerste gevechten, aan den lijve ondervinden dat Patton gelijk had. Terry Allen deed er nog een schepje bovenop door te zeggen dat hij geen excuses wenste, maar dat hij wilde dat iedereen zijn job deed, en hem zou vertellen waar hij bezig was deze job te doen.

De para's nemen dus geen deel aan de operaties in Noord-Afrika, maar hun gans verblijf is een voorbereiding voor Sicilië. Rommel en Kesselring waren een zaak voor Patton en Monty. Inderdaad, wat konden die weinige para's meehelpen in een strijd tussen grootstrategen?

Kairouan zou het startpunt worden voor de ops "Husky". De para's van Gavin zouden geparachuteerd worden op het vliegveld van Ponte Olivio ten Noord-Oosten van Gela op het eiland Sicilië, de 9de juli van 1943.


Een laatste brief alvoor te vertrekken.

Gliders van het 325th Glider Infantry Regiment, getrokken door C-47 Dakota's.

Free counter and web stats  

Copyright © JP Van Doorselaer 2009 | Alle rechten voorbehouden | Design: Athena Webdesign | Best bekijken met IE7 in 1024x768 | Contact